неделя, 13 февруари 2011 г.

Ние, жените в борбата за подновяванетео на Германия

Предистория: Frauen Warte е илюстровано двуседмично женско издание на нацистката партия. Тази статия от 1934 обяснява каква трябва да е ролята на жените в нацистката партия. Вместо да бъдат активни в политиката и обществения живот, те трябва да изградят домовете си и да отглеждат децата си по начин, в съответствие с нацисткия мироглед.

Източник: Ерна Гюнтер Ние, жените в борбата за подновяване на Германия „NS Frauen Warte, (2) #17 (25 Февруари 1934), стр 507

Ние, жените в борбата

За подновяване на Германия

От Ерна Гюнтер


Политическата битка през последните години е война със страстна горчивина, защото накрая тя ще определи оцеляването на народа ни като свободна нация.

Жените не могат да останат безучастни в тази борба, защото в нея е замесено бъдещето ни и бъдещето на децата ни. - Стояхме между партиите на старата система, но бяхме разочаровани. Искахме да намерим пътя за нашия народ. В разгара на кризата, ние трябваше да заемем позиция, но къде имаше място за нас? Скитахме разочаровани от демократично-марксист материализъм, от една страна и тъмнината на буржоазната класа, от друга. Ние жените искаме да намерим пътя за нашия народ. Чувствахме, единствено че основаваща се на етническа основа силна държава може да гарантира живота на отделния човек, но и че една такава държава би могла да бъде силна, само ако е подкрепена от цялата сила на нашия народ.

След това чухме първият Национал Социалистически говорител. Слушахме. Отидохме на повече срещи. Чухме Фюрера и сълзите паднаха от очите ни. Тук е това, което търсихме. Тук чухме идеята за държава представени със страстна привързаност, която не си играе с пролетариата срещу буржоазията. Тук обещанията не бяха направени само към една част от хората. Тук обръщението бе към хора от една и съща кръв, на една и съща раса. Мотото е: "Общото благо е преди личното добро."Чуйте

Само Национал социалистическата позиции по конкретни въпроси на националния живот ни ставаха ясни. От самото начало обаче, ние всички смятахме, че се случва нещо ново. Не беше въпрос за победа на една партия, а по-скоро нов мироглед борещ се за душата на Германия.

Студените причини могат да поддържат партийните догми верни, но световния мироглед изисква целия човешки разум и сърце, вяра и воля. Една жена първо не изследва цялата информация, а по-скоро винаги е готова да даде цялата си личност. По този начин жените, които срещат Националсоциалистическата идея скоро става нейни страстни поддръжници. Те чувстваха, че ще открият в тази представа за държавата, изградена както е било в най-древните владения на един народ, на кръвта и земята, естествената им роля като пазители на расата, като учители на младежта. След като са били запленени от тази мисъл, те стават активни борци в битката.

Мъжете стоят в челните редици. Жените тихо вършат техните задължения. Майката слушат напрегнато в нощните часове стъпките на завръщащите се деца. Много жени надникват през тъмните улици на Берлин, търсещи мъжа си или сина си, който рискува кръвта си и живота си в борбата срещу под човеците Много листовка са сгъвани така, че мъжете от SA да могат да ги оставят в пощенската кутия. Много ценни часове са прекарани в кухните и помощните помещения на SA. Парите, винаги са били събирани от жените. Новата вяра се разняся от уста на уста. Никой път не е бил твърде дълъг, нито една дейност за партията не е била безсмислена. Понякога ни се струва скучно или ненужно, но не научихме ли много в тези часове? Не се ли научихме през тези часове да се чувстваме част от цялото? Не се ли научихме на това как германеца до нас говори, мисли и чувства? В ежедневния живот и в работа ние също се срещам с хора от различни среди. Но научаваме техните нужди и вътрешни им копнежи, само когато работим с тях рамо до рамо, когато мислите ни са свързани в голяма обща цел. През тези години, когато целта бе: "Дайте на Хитлер властта" Всички знаехме, че гаранцията за подновяване на Германия в личността на нашия Фюрер.

Целта бе достигната. Нова германска държава израсна пред самите нас.

Ние естествено си задавахме този въпрос: "Дали в тази държава, изградена от силни мъжки ръце, има каквото и да е място за всички нас жените?" Може ли да не казваме: "Победата е спечелена. Идват мирни времена. Помощта ни вече не е необходима. Можем да спрем да се тревожим за нашия народ и да се концентрираме само върху себе си. "Ако работехме само в партия, това е, което бихме могли да кажем. Но не станахме ли национал-социалисти, тъй като Германия беше на дневен ред?

Вярно е, че нямаме места в парламента и мъжете възвърнаха позициите си, заети от жени с болни амбиции. Все пак, Националната социалистическа държава се нуждае от помощта на жените повече, отколкото през годините на борба.

Може би мъжете са тези, които ще видят необходимостта за живота на нашия народ. Държавата може да ни даде закони, които за пореден път да дадат на жените естествените им задължения. Но това ще зависи от нас жените, дали тези закони са разбираеми за широкият кръг от хора. Нашата задача е да ги превръщаме в ежедневие. Не подценявайте тази задача! Знам, че е по-лесно да се направи бързо пътуване до универсалния магазин. Той изисква мисълта при закупуване на национални продукти, напомняйки че с всяка покупка, на германски стоки предоставяте на германския народ заплати и храна.

Давате ли си сметка, че лицето на един народ се формира от семейството? Семейството получава както пасивните, така и активните характеристики чрез жената. Майката дава на съпруга си и децата си дом. Майчински дух е източник на всичко вековно. Просто като фермера, който е дълбоко обвързана със земята чрез първичните сили на природата, така майката получава ритъма на живота си от ръцете на бога. Искаме да поведем децата и целия народ, отново към този първичен източник на сила. Задачата на жената е да замени духа на парите и на личен интерес, с духа на майката и на земеделския производител. С този дух, ние жените ще можем да се разпространяваме топлината навсякъде, където работата ни може да ни постави.

Революция е оправдана, когато не само промени външните форми, но и създаде един нов стил на живот. Този нов начин на живот трябва да се формира до голяма степен от нас жените. Чрез нашите дрехи, храна, която приготвяме, домовете ни и нашите духовни нужди, ще предадем нашето отношение към живота на семейство ни, а оттам и на държавата.

Обучението на младите хора е в нашите ръце. Чрез нашият дух, те стават част от нацията

Има ли по-голяма задачи, от тези? Няма ли да ни отнеме цялата сила за да го постигнем? Говоря не за тези жени, които все още не са се преместили от общия смисъл на човешкото братство към ценностите на техния вид. Нито пък мога да говоря за тези жени, които се присъединяват към нас, защото вярват, че ще бъде в тяхна полза. По-скоро говоря за всички онези жени, които прекарват живота си в търсене на нещо, с което да служат на велика цел. За тези жени, които казват: "Присъединете се! Всичко е пропито, нещо ново се ражда. Покажи добродетелите на простотата, на истината, на лоялност. Създайте имиджа на германската жена! "

Няма коментари:

Публикуване на коментар