неделя, 20 септември 2009 г.

Демонът Сталин

В Москва започна делото, заведено от внука на Сталин - Евгений Джугашвили, срещу руския вестник "Новая газета" за клевета срещу дядо му, съобщава "Дойче веле".

Подобна жалба беше подала и група комунисти преди 20 години.

Тогава жалбата им била просто отхвърлена. Днес явно върхушката гледа по-благосклонно на нещата, коментира Франк Нийхаузен от Зюддойче цайтунг в статия под заглавие "Какъв е бил наистина Сталин?".

Внукът на Сталин Евгений Джугашвили подаде в Московски съд жалба срещу либералния вестник "Новая газета" за клевета.

Според Джугашвили руското издание било публикувало през април тази година статия, която "петняла репутацията" на дядо му.

Сега внукът на Сталин настоява за публично извинение и обезщетение в размер на близо 300 хиляди долара.

Евгений Джугашвили обаче не присъства на първото заседение по делото, чието начало бе отложено за октомври, тъй като адвокатът на защитата Генри Ресник е помолил за повече време за преглед на документацията.

Според Ресник процесът е доста необичаен. Той напомня, че подобна жалба е била подадена преди 20 години от група комунисти, но веднага отхвърлена от съда.

Сталин - ефективен мениджър?

Опозицията, правозащитници и близки на жертвите на режима на Сталин разкритикуваха допускането на подобно дело.

Според авторът на статията в "Новая газета" Анатолий Яблоков отношението на руското общество към Сталин се е променило.

Сега все повече се говорило за това какъв ефективен мениджър е бил Сталин и все по-малко за репресиите му. Самият Яблоков е адвокат и бивш следовател на руската военна прокуратура.

В притурка към "Новая газета" под заглавие "Истината за Гулаг" през април той пише, че Сталин и други членове на Политбюро лично са подписвали заповедите за разстрела на полските офицери в Катин през 1940 г.

"Сталин и чекистите са изцапани с кръв от най-тежки престъпления, преди всичко срещу собственото население", пише още Яблоков. Изречение, което никак не се харесва на Джугашвили.

Все повече руснаци обаче подкрепят внука на диктатора. Преди няколко седмици беше ремонтирана спирка на метрото в Москва в стил 50-те години на миналия век.

При ремонта на спирката е обновен дори стар надпис в почит на Сталин. Подобно нещо едва ли би могло да се случи без съгласието на руските власти.

Кремъл не протестира

Депутатът Сергей Обухов от комунистическата партия смята, че ремонтът има някъква връзка с предстоящите избори за парламент на Москва.

Така партията Единна Русия, която по принцип има по-лоши резултати в столицата отколкото в провинцията, се опитва да спечели симпатиите на по-възрастните избиратели, които все още са положително настроени към Сталин, пише Обухов в статия за Москау таймс.

Но има и руснаци, които не са съгласни с опита за омаловажаване на престъпленията на съветския диктатор.

В открито писмо до московските власти правозащитници настояват за премахването на надписа в метрото, който според тях е открит и безсрамен сигнал за цялостната реабилитация на Сталин.

Коментар на блога: Поредната наглост, този път на внуците на червените престъпници. Сега чакаме внуците на Пол Пот и други комунистически диктатори напълнили гробищата с невини хора, убити без съд и присъда, да бъдат реабилитирани.

Няма коментари:

Публикуване на коментар