събота, 22 май 2010 г.

Свастиката - литовско културно наследство

Съдът на литовския град Клайпеда прекрати дело за административни правонарушения, възбудено срещу четирима жители, дошли на митинг с изображение на свастика. В постановлението е казано, че свастиката не е символ на нацистка Германия, а историческо наследство на Литва. Според съда, не бива да се забранява древният символ на слънцето, който е намиран на множество археологически артифакти. "Това не е нацистки атрибут, а ценен символ от културата на балтите - древни знаци на нашите предци, който просто е бил използван и от други народи. Те не символизират фашизма, а устройството на вселената" - поясни адвокатът на подсъдимите. Той също представи и справки от министерството на културата за намерени в Литва древни пръстени, брошки, браслети, на които са изобразени свастики.
Делото по този случай се води от април, след като на 16 февруари - в Деня на независимостта на Литва, група националисти дойде на митинга с трансперанти със свастика. За съжаление група стари комунисти, явно незапознати с историческото наследство на страната си, извика полиция и младежите бяха задържани от репресивните органи.

Тази същата свастика, така забранявана, така мразена и ненавиждана от днешното толерантно поколение и от "защитниците" на човешките права е неразривна част и от българската култура. Около Враца е намерена най-старата досега открита свастика в Европа (5 хилядолетие пр. Хр.). Може би е време нашите политици и управници да спрат с излишната толерантност и да променят подлизурската си позиция спрямо тези древни символи на Слънцето и природата. По долу прикачваме няколко снимки от артефакти и сгради в България, където явно ще различите свастика, изобразена преди няколко хиляди години.

Няма коментари:

Публикуване на коментар