петък, 30 октомври 2009 г.

Почивай в мир


На 25 октомври в Германия на възраст от 96 години, почина последният личен адютант на Хитлер - Фриц Даргес (Fritz Darges). Според журналистът, успял да говори с него за последно, Фриц е останал верен на национал-социализма до края си и никога не е съжалявал за миналото. В последните години Фриц Даргес се движел с инвалидна количка, лошо виждал и чувал, но винаги когато го посещавали журналисти, той не забравял своя Железен кръст. По думите му "Хитлер е бил прекрасен човек".

За първи път Фриц е представен на Хитлер на партийно заседание в Нюрнберг. До тогава той имал доста добра кариера в НСДАП - юнкерско училище на СС, ръководна длъжност в СА, накрая Фриц станал адютант на личния секретар на Хитлер - Мартин Борман.
Голяма част от своята служба Даргес е провел в баварската резиденция Оберзалцберг. Ползвал се с доверието на фюрера, който не се страхувал да му поръчва най-деликатни мисии. Така по време на визитата в Италия, Фриц е съпровождал Ева Браун. Като личен адютант на Хитлер, той е отговарял за програмата на лидера на НСДАП. Той обаче не поискал да разказва пред журналисти подробности от личният живот на Хитлер. За последен път Фриц е видял "шефа си" на 19 юли 1944 година във Волфшанце, ден преди покушението срещу фюрера. Обсъждало се международното положение, прозорците били отворени, но в стаята било много горещо, имало и много мухи. На Даргес било заповядано да изгони мухите, но той не успял да се справи с това. След това раздразненият Хитлер му заповядал да отиде в полка си. Досадните мухи спасили живота на Даргес. На следващия ден заговорници опитали да взривят Хитлер : адютанта, сменил Даргес, починал на място. Даргес заминал за фронта, където като оберщурмбанфюрер командвал танков полк в дивизията СС "Викинг". След края на войната, Фриц попаднал в американски плен, а след като излезнал на свобода работил за автокомпанията "Опел".

Няма коментари:

Публикуване на коментар