сряда, 16 март 2011 г.

Изгоря родната къща на Илия Минев в Септември

В резултат на причинен пожар от клошар е изгоряла къщата на дисидента Илия Минев в Септември, съобщи говорителят на Областната дирекция на МВР-Пазарджик Мирослав Стоянов. Късно през нощта е получен сигнал, че на една от улиците в град Септември гори къща. Незабавно на мястото са се отзовали два противопожарни автомобила на Районно управление „Пожарна безопасност и защита на населението” - Белово, и противопожарния участък в град Септември.


Въпреки намесата на пожарникарите къщата е изгоряла. Цялата покривна конструкция, врати, прозорци са изгорели, останала е само грубата постройка. Благодарение на бързите действия на пожарникарите е спасен човекът, който е предизвикал пожара. Това е мъж на 58 години от град Септември, който е с психични отклонения. Мъжът е с психиатрично заболяване и е освидетелстван, бил е клошар. По първоначална информация той е влязъл в къщата, която е необитаема. Запалил е огън на пода на първия етаж в една от стаите, за да се стопли, и е причинил пожара, каза също Стоянов.

Илия Минев е роден в град Септември. Той е един от известните български дисиденти. Репресиран е от комунистическата власт и излежава 33 години в затвори и лагери. Смята се, че той е политическият затворник, който е бил лишен най-дълго от свобода в световен мащаб.

Той е основател и председател на Независимото дружество за защита правата на човека, създадено през 1988 година, но не се включва в организациите на опозицията след 1989 година. Умира на 82 години през 2000 година в нищета. В родния му град беше издигнат негов паметник през 2008 година.


Източник: http://www.ekipnews.com


П.П. Очаквайте скоро интервю с член на НДЗПЧ, за това, кой беше Илия Минев.


4 коментара:

  1. Това беше главният виновник за промените след 1989г. От него започна всичко, но "демократите" не го допуснаха дори до първия митинг след преврата.

    ОтговорИзтриване
  2. Политическият затворник, който е бил лишен най-дълго от свобода в световен мащаб е Рудолф Валтер Рихард Хес - 46 години!

    ОтговорИзтриване
  3. Рудолф Валтер Рихард Хес е съден за престъпления против човечеството и военни престъпления. Това не са политически причини за затвора му. Нека не омаловажаваме мъченичеството на най-големият български анти комунист Илия Минев!

    ОтговорИзтриване
  4. Никой не го умаловажава.
    А Хес е политически затворник съден от ЗОГ и убит с цел да не падне митът за холокост! 1-во не извършва военни престъпления и 2-ро не извършва престъпления срещу хора!

    ОтговорИзтриване