понеделник, 21 март 2011 г.

Интервю с Ангел Грънчаров - Елтимир


1. Здрасти, Геле радвам се, че се съгласи да дадеш интервю за нашият блог. Разкажи малко за себе си на нашите читатели, които са в повечето случаи по-млади и не те познават?

1. Какво мога да кажа? През 1978 година ме вкараха в затвора за антикомунистическа пропаганда. После се включих в Независимото дружество на Илия Минев. След 1990 година влязохв БНРП. Вече 20 години не спирам да пиша и да публикувам. Отначало в разни вестници, а после, когато забраниха да ме публикуват – в Интернет. Напоследък все по-често се питам дали всичко не е било напразно.

2. Защо Елтимир? От къде идва този, прякор ако можем така да го наречем?


2. За псевдонима Елтимир стана напълно случайно. Красимир Панов, писателя ми го даде. Първо казах Енравота, а Тотю Петров, председателят на Християнрадикалната партия казва: "Енравота е бил мъченик, ти да не искаш да си мъченик". И Красимир предложи: "Щом сме на буквата Е, нека бъде Елтимир. Наташа Войкина искаше псевдоним, за да ме пише по пет пъти името във вестника. Нищо тайнствено.


3. Ти си може би един от малкото българи, който са лежали по член 108 от НК, защо те осъдиха. На какво те научи затвора и с кои хора се запозна там?

3. Съдиха ме за позиви, които не успяхме да разпространим. Един от групата е бил доносник, та ме арестуваха преди разпространението им. Поех цялата вина върху себе си и съдиха само мен.

В затвора изучих идеологията на национализма. Дължа го най-вече на Илия Минев, Иван Янков, Стефан Вълков, Иван Долев… С доста хора се запознах в затвора. Освен изброените, с Григор Симов, Любомир Собаджиев, Г

анчо Савов… Не мога да ги изброя всичките.

4. Какво можеш да ни разкажеш за Горянското движение имало ли го е наистина.
4. Да, имало ги е. Горяни бяха Стефан Вълков и неговият съпроцесник Георги Гавазов от Асеновград. Горянин е бил Иван Лазаров, с когото се запознах след затвора. Горяните са били първата форма на антикомунистическа Съпротива в страните от Източния блок. Сега малцина си спомнят за тях.


5. Този въпрос го зададохме на д-р Иван Георгиев ще си позволим да го зададем и на теб. Защо на т.нар. закуска във Френското посолство с Франсоа Митеран бяха поканени Желю Желев, Анжел Вагенщайн, Копринка Червенкова, Радой Ралин, Йордан Радичков, а липсваха имена като Вашето, това на Илия Минев, Едуард Генов, Григор Симов и други членове на НДЗПЧ?

5. Митеран покани комунистически дисиденти. Ние бяхме откровени антикомунисти, затова не ни покани.

6. Макар, че много хора твърдят че никога не си бил близък с Илия Минев той ти е бил кум. Разкажи ни нещо повече за него и за НДЗПЧ.

6. Ето едно клипче:



Не знам кой го е правил. Но клипчето започна със снимка, на която сме двамата с бай Илия и завършва със снимка от моята венчавка в църквата в гр. Септември. Гостувал съм в дома му десетки пъти. Неговата съпруга, леля А
нгелина дойде в село Гурково, където тогава живеехме за да кръсти дъщеря ми. А кой какво си твърди не ме интересува. Бяхме близки и с Едуард Генов. С Григор Симов до ден-днешен сме добри приятели. Какво мога да кажа за Дружеството? То не постигна целите си. Както каза в едно от малкото си телевизионни интервюта самият Илия Минев, ние загубихме. Държа обаче да кажа, че наред с българите християни, в Дружеството имаше и многобългаромохамедани. Защото за разлика от ДПС ние не се борехме за правата на една или друга отделна група, а за правата на целия български народ.Българомохамеданите също са част от нашия народ и ние не ги деляхме от себе си.Някои от тях още помнят Илия Минев, други го забравиха.
















7. Къде се изгуби идеята Илия Минев да стане президент на България и защо не бе позволено на НДЗПЧ да влезе вполитиката, не е ли била тя истинската алтернатива на БКП?

7. В политиката след 1989 година с малки изключения влязоха пребоядисани комунисти. Малцината антикомунисти като Янко Янков или Васил Златаров бяха брутално избутани. Именно поради тази причина Илия Минев нямаше никакъв шанс да влезе в политиката.

8. Един от нашите редактори бе у вас в деня след атентата в дома ти в Ботевград. Там той видя опожарения ти дом и изгорялата напълно входна врата. Кой мислиш стои зад това и каква е целта им.

8. Хипотезите за палежа са няколко. Едната е, че е заради снимките на автомобила с емблемата на "Сивите вълци", която пуснах в Интернет. Собственикът на автомобила се оказа личен приятел на Павлин Димитров, бивш
началникна ДС - Ботевград и бивш зам. министър на МВР в правителството на Бойко Борисов.


Втората хипотеза е свързана със списвания от мен вестник "Съпротива".

Друга хипотеза е, че пожарът е организиран не да ни убие, а да ме приведе в объркано и безпомощно състояние и по този начин да падна в лапите на ГРУ агентурата, която години наред се занимаваше с мен, а накрая позорно се провали.

9. Мислиш ли че България има бъдеще или вече всичко е обречено?

9. Не знам. Положението е просто трудно. Положението е страшно. Ние сме на ръба на физическото оцеляване. Тази тема е дълга, а нямам сили да пиша.

10. Няколко имена, кажи нещо за тях:

Васил Левски

Адолф Хитлер

Борис Золотов

Лех Валенса


10. Мога да кажа само за Золотов, тъй като съм имал пряк сблъсък с неговата агентура. Борис Золотов, професор и личен съветник на трима руски президенти е един от главните убийци на българския интелектуален елит. Писал съм за това в книгата си „Невидимата атака”. Само че нашите служби не предприемат нищо, за да го спрат.

11.Расата или религията? И защо искаш да върнеш народа ни към Тенгрианството. Не беше ли убит за това Расате?

11. Тенгрианството не е религия в обичайния смисъл на думата. То е философия, светоглед, начин на живот.Тенгрианството на първо място би могло да върне онези морални и духовни качества на българите, които са ни ръководили хилядолетия наред и са ни помагали да оцеляваме като хора и като народ. На второ място Тенгрианството би могло да стане основа за сближаване, мост между Дунавски, Волжски и Кавказки българи. На трето място Тенгрианството не значи сляпо отрицание на Християнството. Особено на неговия Православен вариант, който до голяма степен е пропит с Тенгрианство.

12.Европа на нациите или Европа на културите?

12. Мисля, че е едно и също. Всяка нация си има своя национална култура, която я прави уникална. Другият вариант е мултикултурното общество. Което на практика означава унищожение и на нациите, и на националните култури.
13.В нашите интервюта винаги включваме един въпрос: Ако имате три патрона и няма да ви накажат за тях, кого бихте застреляли?

13. Три няма да ми стигнат.

14. Нещо което не сме те питали, а ти искаш да кажеш?

14. Да, кой е причината за сега съществуващото положение? Според мен е Западът. Именно Западът по нареждане от световните банкери подкрепи комунистите, нас ни изблъскаха не само от политиката, ами и от живота и изтреблението на българския народ започна.

15.Няколко последни думи. Какво ще посъветвате нашите читатели. С каквo ще ги поздравиш.

15. Искам да кажа, че поединичното ни оцеляване е илюзия. Нашите врагове ни залъгват, докато ни ликвидират един по един. Ние можем да оцелеем само като народ, като нация. В противен случай ще загинем всички. Не е оптимистично, но не искам да залъгвам никого и да вдъхвам надежди

Няма коментари:

Публикуване на коментар