сряда, 18 ноември 2009 г.

“Бранник” и националното обединение


“Бранник” се бори за създаването на една велика общобългарска народностна общност. Първото условие за това е духовното обединение на българския народ, изразено в нерушимото единство на всички българи, където и да се намират те. Затова “Бранник” смята, че борбата за пълното осъществяване на българския национален идеал може да се води успешно само след като се постигне морално въоръжение на българския народ, изразено в наличността на една национална мисъл, една воля, един дух и едно желание за победа.
Какво е нашето разбиране за националните идеали? – В идеологията на “Бранник” българският национален идеал е изразен в пълна народностна, териториална и духовна неделимост на българския народ. Както всички идейни браннически начала и идеалът за национално обединение е даден в идеологията на “Бранник” строго, категорично и безкомпромисно. За бранника не съществуват понятия “наполовина осъществен” или “почти постигнат” национален идеал. Днес всеки бранник трябва да живее с непрестанната мисъл, че всички български земи, независимо от днешната им политическа съдба, принадлежат не само исторически и етнографски, но и по жизнено право на българския народ и затова те ще се борят дотогава, докогато тържеството на българската правда се освети с българска кръв по западните, северните и южни граници на българското отечество.
Запомнете! По въпроса за българския национален идеал ние, бранниците, сме максималисти. Ние отричаме идеала на Санстефанска България. Ние вървим в крак с нашето време, което смята, че националния идеал е вечен и стои вън от условната зависимост на исторически дати и междудържавни актове.
“Бранник” няма да позволи никому да спре историческото развитие на българския народ, като го ограничи в териториалните постановления на един международен договор – плод на временно и случайно съотношение на силите. И когато заявяваме, че Санстефанска България не изчерпва съдържанието на българския национален идеал, ние виждаме един истински национален идеал, който надхвърля сегашните пространствени предели на България и който ни сочи пътя на утрешната борба. За нас българският национален идеал ще бъде напълно постигнат само тогава, когато извоюваме с кръв и жертви оня простор, който е необходим за българското щастие, и премахнем веднъж завинаги постоянната заплаха над националната ни сигурност.

Няма коментари:

Публикуване на коментар