неделя, 15 ноември 2009 г.

Интервю с Хук Справа!


1. Здравейте от България. Благодарим ви, че се съгласихте да дадете интервю за нас и да зарадвате голяма част от почитателите си тук. Разкажете ни нещо повече за историята на групата си.

Ой-Ей! - Здравейте на всички добри момчета и момичета от България! Благодарим ви за интереса към нашата група. Това е много приятно понеже целият музикален материал на Хук Справа е на руски и бяхме много щастливи да разберем, че сме популярни и в България. Ако искаме да бъдем кратки, то за рождена дата на групата ни може да считаме 11 февруари 2006, когато се състоя първата репетиция на нашата група. За съжаление от първата репетиция до първия албум изминаха цели три години.. Имахме много проблеми със състава, имахме и все още имаме проблеми със заетостта на участниците в групата. За този период сме участвали на около 20 концерта в – Москва, Орел, Архангелск, Ростов-на-Дон, Ставропол. До този момент можем да се похвалим със демо-албум от 2006, 2 албума издаден през 2009 - «Черно-белый режим» и «Над вечными спорами…», участие в различни сборници, трибути. В момента работим усърдно над трети електричеки албум. Не знам кога ще успеем да издадем този релийз, надяваме се не по-късно от средата на 2010.
Естествено и най-важното. Хук Справа е официалният глас на Руский Образ. Това е голяма чест за нас – допълнителна отговорност. Руский Образ е голяма и силна общност от млади руски момчета и момичета. По-подробно може да се запознаете тук rus-obraz.net.
В настоящето време, според мен, имаме оптималния състав за целия ни период на съществуване. Заредени сме с енергия за дела и победи, имам много планове и се надяваме, че ще успеем да ги реализираме. Всякаква допълнителна информация, наша музика и видео можете да видите на официалният ни сайт - hooksprava.org

Чех – Аз се присъединих към групата в края на 2008 година като сесиен музикант за работата в студиото, но през 2009 станах постоянен участник в колектива.

Павел – Аз свиря в групата от лятото на 2009 година.

2. Вие издадохте втори албум. Различен ли е по някакъв начин от първият?

Чех – Вторият ни албум напълно се отличава от дебютния! На първо място той е баладен, на второ по-малко агресивен, но по-лиричен. Този албум за нас е музикален експеримент. Открихме специфично акустично звучене и го въплатихме в албума.

Ой-Ей! - Напълно вярно! През есента на 2009 представихме нашия втори албум - «Над вечными спорами…». Имахме желание да преминем всички поставени граници и да разрушим всички рамки, клишета и штампи. Постарахме се да се отдалечим от стандарта, както в музикално, така и в текстово отношение. Албумът може да се нарече баладен, обаче не всички песни са балади в класическото значение на думата. По-скоро това е въплащение на нашата идея в качествена, мелодична и оригинална акустична форма. Зад граница подобни работи са наричани «Unplugg», но ние не харесваме това наименование и се стараем да заобикаляме подобни клишета. По време на записите използвахме акустични китари, клавиши и перкусионни инструменти, както и атмосферни семпли. И разбира се, вокала, на чийто качество на запис беше отделено голямо внимание.
Ако първият ни релийз, върху когото беше работено 3 дълги години, беше преди всичко – класически образец за „дясна музика“ в съвременна Русия, монументален, разнопланов, то втория е по-скоро експеримент.

Павел – Става дума за два абсолютно различни албума от гледна точка на стилистика. Първият е изпълнен стандартно за славянската RAC – сцена, за разлика от втория, който ми се струва доста нетипичен за движението ни.

3. Какво означава Хук Справа?

Чех – Удар в бокса.

Ой-Ей! - Естествено ние вдъхваме в името по-голям смисъл, отколкото само удар в бокса. Ударите могат да дойдат от всички страни, но ние естествено удряме само „от дясно“. Името на групата ни не се роди веднага, в началото си групата ни се наричаше „282“, под това име дори изпълнихме първия си дебют пред публика в Москва, но след това обявихме конкурс за име на групата. Много привлекателно ни се стори името „Удар Справа“, което скоро трансформирахме в „Хук Справа“. Удар отдясно по равнодушието, безделието, мързела, пиянството, песимизма и нехайството!

4. Поддържате ли някоя политическа партия или организация в Русия? Какво ще кажете за Руский Образ?


Ой-Ей! - Както казах, групата ни е официален глас на Руский Образ. Не става дума за това, че специална комисия на РО проверява текстовете ни и ни казва какво да пеем разбира се. Обаче имаме съзнанието за това какво може и какво не. Руский Образ не е политическа партия. Това е общност, която ние всички строим и сме уверени, че зад това е бъдещето. Защото Руский Образ обединява тези, на които се доверяваш, с които искаш да бъдеш до края.

За Руския Образ на Русия!

«Мы собрались здесь и пойдем
Только своим, русским путем.
Мы будем гордо вдаль нести
Наш Русский Образ на Руси!»
(«Единственный Путь»)

5. Трудно ли да бъдеш националист днес в Русия? Имате ли проблеми с полицията и закона?


Ой-Ей! - Да си националист е единственият възможен път за мислещите хора. Ако си представител на сексуално малцинство и не си дегенерат. Сложно ли е това? Не, това е отговорно и прекрасно! Да си националист е като да си винаги готов за ответен удар!
Чех – Да си националист в Русия е модно, спортно и весело. Лично аз нямам никакви проблеми с това.

6.Мислите ли, че борбата ни има бъдеще?

Ой-Ей! - Естествено, иначе защо ни е да живеем? Не мога да кажа, обаче това за бъдещето хаха. За нас конкретно или за страната ни, обаче бъдеще има само за тези, които не са склонили глави и не плуват по течението. Да бъдеш овца в стадото е ужасно..
Чех – Да, ние ще победим!
Павел – Уверен съм, че е така!

7. Какви музикални групи слушате?

Чех – Аз предпочитам качествена музика, направена от талантливи хора. Това може да е рок, поп, метал, важното в музиката е да е искрена. Комерсиалността не е интересна..

Ой-Ей! - В последно време слушам хардкор и металкор, много искрена музика. Раздробява ти мозъка, много емоционално. Мога да кажа какво не обичам – традиционния поп, „Руския рок“, черния рап, соул и най-гнусния шансон. Всичко останало мога да слушам. А когато искам наистина да си отдъхна, слушам класически рок : Beatles, Queen, King Crimson (ранния), Gentle Giant (особено “Three Friends”) и други неща, без които е сложно да си представим на какво би приличала музиката сега.

Павел – Напоследък основно слушам металкор. Харесвам и качествен NSBM и RAC. Понякога слушам и други стилове. Критерий за избора ми на музика е творческият подход на музикантите и тяхната искреност. Предпочитам музиката на Moshpit, Brainwash, Voice of Justice, BBH, Коловрат, M8L8TH. Съществуват, разбира се и множество други достойни групи.

8. Кое за вас е най-голямото зло за Русия, Европа и целият свят?

Чех – Ленивостта и равнодушието.

Ой-Ей! - Ще се съглася. Именно равнодушието и всичко, до което води то е най-главният ни враг. Имаме песен точно по този повод. Как може да пиете в кухнята, да ленувате и да се потапяте в наркотици. Да бъдеш равнодушен към кръвта си, към здравето си, към семейството си, към мястото, където живееш и накрая към родината си? Да будим, да запалваме угасналия пламък, да караме хората да се оглеждат – това е принципиалната задача на нашето творчество.
Павел – Равнодушието и лентяйството. Много често ми се случва да виждам слаби и безинициативни хора. Те разбира се, имат свои причини, но мисля, че един неравнодушен, порядъчен и социално-активен човек, може да избере само един правилен път. Един начин да повишим процента на тези хора е музикалният активизъм.

9. Ако имате три куршума и няма да ви съдят, по кого ще стреляте?

Чех – В целта!

Ой-Ей! - Всеки от нас има доволно дълъг подобен списък, така че три куршума са доста малко като начало.

10. Били ли сте някога в България? Какво знаете за нашата страна и искате ли да свирите пред българска публика?

Чех
- Бихме свирили там с удоволствие!

Ой-Ей! - За съжаление все още не съм бил там. Нямам желание да пътувам до курорти, а и нямаме силни връзки с тамошни другари. Макар, че като историк по образование, ще ми е доста интересно да посетя вашата страна. Надявам се скоро това да се случи.

Павел – Не ми се е случвало да пътувам до България. Малко съм запознат с българската националистическа сцена, също съм слушал и български фолклор. Чел съм, че в 1877 по време на Руско-турската война, руските воини са се били рамо до рамо с българските опълченци в кръвопролитна битка за Шипченския проход, където със съвместни усилия са успели да спрат, многократно превъзхождащите ги по численост турски войски. Знам, че там има гробница на падналите руски войници. Също съм чувал, че в България има улици наречени на руския националист, белия генерал Михаил Дмитриевич Скобелев. С радост бих посетил България, в това число и в рамките на концерт.


11. И накрая кажете нещо на всички националисти от България?

Московската група Хук Справа ви желае да бъдете честни пред себе си и да не се опитвате да се скриете от проблемите зад различни глупаци, смело да срещате всички трудности и несгоди, да живеете пълноценен и богат живот, за да не се срамувате след време. Слушайте хубава музика, обичайте се, ненавиждайте враговете си. Не оставяйте равнодушни!

Благодарим ви за интервюто! 14

1 коментар:

  1. maluk sam no mi pisna ot ciganski i turski teror ne sam ijvial mnogo no tova koeto znam mi stiga da kaja:bulgaria za bulgarite ne za fesove!BULGARIA NAD VSI4KO!GABROVO SKINHEADS NA PRED!

    ОтговорИзтриване