понеделник, 14 декември 2009 г.

Шашмата с климата

Светът лудна на климатична тема. В Копенхаген, Дания, се провежда световен форум на ООН, посветен на климатичните промени, и се очаква в края му да пристигне и американският президент, като за целта Сенатът спешно започна процедура по приемане на закон, който обявява готовността на Америка да работи за свеждането на вредните емисии във въздуха на нивото от 2005 година. С въпроса за климатичните промени основно се занима и Европейският съвет в Брюксел, а българският премиер Бойко Борисов обвърза българската подкрепа за европейския климатичен план с подкрепа за усвояване на еврофондовете.

Междувременно в Копенхаген американската и китайската делегация се скараха за парите, които според китайците развитите страни трябва да дадат на по-неразвитите, за да, ако може така да се каже, да откупят правото си да замърсяват планетата. Китайците, които са вторият най-голям замърсител в света след САЩ, настояват развитите да отделят 1,5 процента от брутния си вътрешен продукт, което се равнява на около 300 милиарда годишно вместо сегашното предложение за 150 милиарда. Заедно с това Китай претендира, че не е развита държава, т.е. – няма да плаща, а ще получава пари, за да се бори с климатичните промени.

И без този пример е ясно, че борбата с климатичните промени се е превърнала в многомилиарден бизнес. От Аляска до Огнена земя и от Лисабон до Владивосток се разхождат едни хора с угрижен вид, организират демонстрации, петиции, набират средства за екологични кампании и викат силно, че планетата умира.

В отговор държавни глави и политици от цял свят също започват да търчат нагоре-надолу, да държат екологични речи, да демонстрират загриженост за природата и прочие такива. Да си зелен днес е модерно, куул така да се каже.

В резултат на това жужене потичат огромни финансови потоци, а някои хора правят пари буквално от въздуха. Бюджетът на някои екологични организации, например на “Грийнпийс”, е по-голям от този на средно голяма и средно развита европейска държава.

“Не мога да вярвам на принадлежащите към тази върхушка, защото това е просто поредната влиятелна група от хора, търсеща си постоянен източник на доходи. Доходи за самите тях, но не и за човечеството”, казва чешкият президент Вацлав Клаус, който за разлика от повечето си колеги политици не плаща данък лицемерие.

Има множество аргументи, че с глобалното затопляне и климатичните промени се преиграва и злоупотребява. Един от тях например е, че за едно столетие средната температура на планетата се е повишила едва с половин градус и няма категорични доказателства, че човекът е причина за това.

Но за такива аргументи няма чуваемост, понеже зелените фундаменталисти са толкова агресивни, че заглушават всеки опит за нормален разговор по темата. Така е по цял свят, така е и в България, където нашите зелени фундаменталисти скачат срещу всеки строеж, а в същото време над 1/3 от територията на страната – рекорд в ЕС – е обявена за резерват с действително непокътната природа.

Обаче за зеления фундаментализъм такива доводи нямат значение. И продължава с крясъците.

А под тяхното прикритие шашмата с климатичните промени си върви. Охо и още как.

Един анализ на ГЕОРГИ ДАСКАЛОВ от http://www.ekipnews.com

Няма коментари:

Публикуване на коментар