петък, 19 март 2010 г.

Толерантност или глупост?

Както стана известно на 16 февруари 2010 година в сила влезна решение на Ленинския районен съд в град Киров от 24 декември 2009 година, за признаването на Виктор Михайлович Васнецов, руснак, роден пред 1848 г. за художник-екстремист, на основание експертизата върху картината "Срещата на Олег с магьосник". Картината е изработена от маслени бои по поръчка на неустановено лице в Москва през 1899 г. Дадената картина като илюстрация е била публикувана на националистическа брошура, която също е призната за екстремистка. По решение на съда, всички литографии на картината заедно с брошурата подлежат на унищожение.
В заключение на експертизата се казва:
"Към невербални манипулативни въздействия се отнася оформлението на обложката, където е изобразен старец, указващ на отряд воини направление за действие. Старецът е облечен в просто облекло : дълга риза, плетени обувки, тъкмо е излезнал от гората. В описанието на стареца се вижда образ на езичник. Жестът му свиделтества за заповед, за обладаване на определена власт над войниците. Изхождайки от това можем да направим извод, че стремлението на автора е желание за власт над други хора."
Решението на съда забранява на гражданите на Руската Федерация да гледат картината "Срещата на Олег с магьосника", имаща ярко изразено екстремистко съдържание, насочено към възбуждането на ненавист или вражда, а също и унижение достойнството на човек или група лица по полови, расови, национални, езикови, религиозни или други признаци.

Няма коментари:

Публикуване на коментар