четвъртък, 4 март 2010 г.

Еврейски нрави

Военнослужещите в армията за отбрана на Израел (ЦАХАЛ) бяха принудени да отменят планирана спецоперация, заради изтичане на информация. Данните за готвещата се операция се оказали със свободен статут в мрежата Facebook. Ционистките войници планирали да атакуват едно от поселенията на Западния бряг на река Йордан с цел залавянето на борци за свободата на Палестина. Обаче недълго преди началото на операцията един от участниците в нея, обновил статуса си на своята страница във Facebook, указвайки датата и мястото на операцията.
"В сряда (3 март) ще прочистим Катана и в четвъртък, дай боже ще се върнем вкъщи" - написал войникът. Катана е малко селце и временна столица на палестинската автономия Рамала. Заедно с това той съобщил и други секретни данни, в това число и името на отряда, готвещ се за атаката, а също и точното място на началото й. За смехотворната постъпка, военното командване разбрало от приятели на провинилия се, които побързали да уведомят военните за случилото се. Като резултат боецът е уволнен от армията.
Припомняме, че това не е първият подобен случай в израелската армия свързан с изнасяне на секретна информация във Facebook. През 2008 войник от елитните части е осъден на 19 дена затвор за споделяне на фотографии от една от военните бази.

1 коментар: