неделя, 19 юни 2011 г.

Колко радикална може да е една кръстословица?

Решаването на кръстословици може да бъде много приятно занимание, но това е също и игра, която е използвана в предизборната кампания на NPD, станала причина за вътрешнопартийни спорове. Има опасения, че такива варианти на отговори като "Адолф" и "Хес" могат да изплашат някои избиратели.

Германската партия не за пръв път се сблъсква с вътрешни разногласия, но по-принцип проблемите са по-сериозни от обикновени кръстословици. Публикуваната в страниците на партийния вестник кръстословица, издаден от берлинската дивизия на NPD, предизвика недоволство у много членове на партията.

Три месеца преди изборите в берлинския градски парламент, членовете на NPD решиха да публикуват кръстословица в партийния вестник, която да бъде разпространена през август в един милион екземпляра. На въпроса "Немско име, което в някаква степен е излезнало от мода", търсеният отговор бил - "Адолф".

Като отговор на друг въпрос за "немски политик ("пилотът за свобода") от 20-ти век" се предлага отговорът "Хес". Всеки, който попълни ребуса може да изпрати отговорите и да спечели велосипед, партийно облекло и литература. Макар NPD и да таи известна носталгия по Третия Райх, в последните години партията се стреми да завладее по-голяма избирателна база.

Няма коментари:

Публикуване на коментар