неделя, 3 юли 2011 г.

Сериозна охрана за сектантите от "Йехова"

Около 100 полицаи се нагърбиха със задачата да опазят свърталището на Йеховистите от негодуващите граждани. Протестът на симпатизантите на ВМРО премина без ексцесии и сблъсъци.

Зам.-председателят на ВМРО Ангел Джамбазки заяви, че тази секта е опасна за здравето и живота на хората, тъй като продължава открито да проповядва религиозните си убеждения.

По думите му и днес на конференцията са дошли основно чужденци проповедници, които не говорят български език и се опитват да привлекат в сектата предимно млади и лабилни хора. Джамбазки подчерта, че конгресите на сектата са регулярни и предпочитаните градове са по-големите и с географско значение - Варна, Пловдив, Перник, Бургас, а сега и София. Той изрази възмущението си, че още от автобусната спирка на булеварда се чува религиозна музика, която звучи в залата. По думите му проповедници от „Свидетелите на Йехова" са направили опит да излязат и да разговарят с протестиращите. Джамбазки наблегна и това, че е показателен фактът, че „свидетелите" се движат с охрана.

Според него сектата изнудва правителството. Той припомни, че когато е била регистрирана сектата, с правителството е подписано споразумение, в което се казва, че, за да проповядват религиозните си убеждения, те трябва да се откажат от убеждаването на хора да не даряват органите си и да се отказват от кръвопреливане.

Това обаче не е така и „Свидетелите на Йехова" продължават да проповядват тези свои разбирания на всяко религиозно събиране, подчерта Ангел Джамбазки и добави: След като 5 пъти си предсказал края на света и той очевидно не е дошъл, значи нещо с часовника ти е сбъркано."

Той посочи, че „йеховистите" са дошли организирано с 5 автобуса. „Ако приемем, че автобусите са пълни, значи вътре има поне 250-300 души", коментира зам.-председателят на ВМРО и допълни: „Запитайте се как се организират хора с автобуси да посещават религиозно мероприятие?"

Разцвета на такива безумства е по време на криза, когато хората са обезверени, озлобени и бедни", обясни Джамбазки. Междувременно, по думите му, представителите на православната църква се разхождат с джипове и скъпи часовници, а на религиозни празници се появяват накичени със злато.

Войводите поясниха, че протестират срещу дейността на „Свидетели на Йехова", не защото те не са представители на източноправославното вероизповедание, а защото тяхната религиозна пропаганда е опасна за обществото.

Те многократно са напомняли, че „йеховистите" отричат всички национални и религиозни празници, уважението пред националните символи, знаме и химн, подтикват към разрушаване на семейството и семейните ценности. Не позволяват кръвопреливане и присаждане на органи.

По думите им „Свидетелите на Йехова" са особено опасна секта и неслучайно не са регистрирани като вероизповедание в много от държавите в Европейския съюз, включително и в съседна Турция.

Ангел Джамбазки е категоричен, че ВМРО ще продължат с протестите, докато „Свидетели на Йехова" не спрат да проповядват безумните си тези.

Няма коментари:

Публикуване на коментар