понеделник, 18 юли 2011 г.

Справедливост!

Съдът в Будапеща произнесе оправдателна присъда по делото срещу Шандор Кепиро, подсъдим за военни престъпления, извършени през 1942 г., съобщи Би Би Си.


Кепиро, който сега е на 97 години, е обвинен в поръчването на арестите и екзекуцията на над 30 евреи и сърби в Нови Сад, Сърбия, по време на Втората световна война.

Той бе обвинен и в участие във взвод, който е убивал хора в домовете им.

Процесът срещу Шандор Кепиро започна на 5 май. Прокуратурата настояваше той да получи ефективна присъда, докато бившият капитан от жандармерията пледира невинен по всички обвинения.

„Аз съм невинен, не съм извършвал убийства, нито грабежи, аз само служех на страната си“, заяви 97-годишният мъж в последната си дума пред съда, цитиран от Ройтерс.

Преди време унгарецът оглавяваше списъка на центъра „Симон Визентал“ за най-издирваните нацисти.

Днес много от десетките хора, дошли в съдебната зала, ръкопляскаха и се поздравяваха, след като съдия Бела Варга прочете оправдателната присъда.

Самият мъж, който миналата седмица бе настанен в болница, бе докаран в съда с линейка, а на заседанието седеше в инвалидна количка.

На фона на лошото му здравословно състояние съдът прецени, че ще прочете мотивите за оневинителната присъда в две отделни заседания – днес и утре.

Според прокуратурата Кепиро е пряко отговорен за смъртта на 35 евреи и сърби по време на антипартизанска операция на унгарските окупационни сили в Нови Сад през януари 1942 година.

Смята се, че тогава за три дни в града са убити повече от 1200 цивилни сърби, евреи и роми.

В края на Втората световна война Шандор Кепиро на два пъти е осъден за тези престъпления, получавайки 10- и 14-годишни присъди, но той успява да избяга и от 1948 г. се укрива в Аржентина.

Той се завръща в Унгария през 1996 г.

Източник: http://www.dnes.bg/

Няма коментари:

Публикуване на коментар