вторник, 19 юли 2011 г.

Терор над жителите в Пазарджик

Жители на пазарджишкия квартал „Изток" се оплакват от системен психически тормоз, на който са подложени заради непоносимия среднощен шум от близката джамия. Според авторите на сигнал до предаването „Тази сутрин" от високоговорителите се леят арабски напеви през целия ден, като най-агресивни са те след 23.00 часа и малко преди 5.00 часа сутринта.

Екип на bTV се увери, че молитвите на местните мюсюлмани наистина са доста шумни като посети дома на семейство, живеещо в близък до джамията блок.

Обитателите му отказаха да застанат с лицата си пред камерата. Твърдят, че ги е страх, защото мюсюлманите са доста агресивни и посягат, ако някой си позволи да им направи забележка.

Тормозът над жителите на квартал „Изток” продължава вече две години. Повечето от тях се оплакват от хронично недоспиване и други проблеми, породени от това.

Жителите на „Марица" са събрали над 800 подписа в протестна петиция до община Пазарджик. След внасянето на подписката обаче от джамията разширили „музикалната програма” - вместо в 22.00 часа, тя вече е в 23.00, 23.30 и 4.40 часа.

Единственото замерване, извършено от Регионалната здравна инспекция (РЗИ) през октомври 2010 г. не показало отклонения от нормата при шума. То е направено според изискванията - при затворени прозорци. Друг е въпросът, че през лятото е невъзможно да се спи по този начин...

Колоните на високоговорители били намалени до такава степен, че да не пречат на спокойния сън на живеещите наблизо хора, заяви председателят на местното настоятелство Яшар Мустафа.

Той бе категоричен, че има смисъл от среднощните напеви на имама, тъй като това бил единственият начин мюсюлманите да се осведомят кога трябва да се поклонят пред Аллах. Няколко десетки вярващи се стичали в джамията дори към 5.00 часа сутринта.

Яшар каза още, че мюсюлманите и християните в Пазарджик съжителстват мирно, без каквито и да било разпри помежду им. И все пак изрази съмнение, че не шумните молитви, а самата ислямска религия е онова, което всъщност дразни православните.

Представителят на общината Георги Шекерджиев заяви готовност местната управа да поръча ново замерване на нивото на шума от джамията.

Източник bTV

Няма коментари:

Публикуване на коментар